Програма

Програма на кандидата за кмет на Благоевград Методи Байкушев и листата за общински съветници, издигнати от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

Тази програма е разработена в резултат от анализи и проведени работни срещи с експерти в съответните области. Програмата не претендира за изчерпателност и безпогрешност. Документът е отворен за критики и предложения и ще бъде допълван по време на кампанията въз основа на получената обратна връзка от граждани и експерти.

Съдържание

МИСИЯ

СТРАТЕГИЯ 2030 ЗА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

ЦЕННОСТИ, КОИТО ЩЕ СЛЕДВАМЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА СИЛНА ИКОНОМИКА И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОТЛИЧНА ГРАДСКА СРЕДА И ЗЕЛЕНА СИСТЕМА ЗА ДЕТСКИ ИГРИ, МАСОВ СПОРТ И ОТДИХ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОТЛИЧНО ПРЕДУЧИЛИЩНО И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ И НАЙ-ПОДГОТВЕНИТЕ КАДРИ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА РАБОТИ ПРОЗРАЧНО, ДОСТЪПНО И ОТКРИТО КЪМ ОБЩЕСТВОТО

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОЖИВЕНИ СЕЛА

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА БЪДЕ УДОБЕН ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ, ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ И ШОФЬОРИТЕ, С ОТЛИЧЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА МОДЕРНО И СОЦИАЛНО УСТРОЙСТВЕНО ПЛАНИРАНЕ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА Е ЧИСТ И ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ С УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ЕФЕКТИВНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА И ПРЕДПРИЯТИЯ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА БЪДЕ ГРАД С ЧИСТ ВЪЗДУХ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА БОГАТ ДУХОВЕН, КУЛТУРЕН, СПОРТЕН И ТУРИСТИЧЕСКИ ЖИВОТ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ДОБРЕ ЗА ГРОБИЩАТА

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА РЕД И СПОКОЙСТВИЕ

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА МОДЕРНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

 

МИСИЯ

Да служим така, че да върнем вярата на хората от Благоевград и да ги вдъхновим, за да изградим заедно модерна, зелена и изпълнена с живот община!

Ще направим нашия дом Благоевград чист и богат, в него ще живеят активни и отговорни хора, а институциите, бизнесът и образованието ще работят заедно за икономически напредък и високо качество на живот.

Благоевград ще бъде община, в която ние и децата ни избираме да живеем и да се гордеем с това!

СТРАТЕГИЯ 2030 ЗА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Къде искаме да стигне Благоевград през 2030 г.?

 • Разкрити нови 3 000 работни места – 1 500 във високите услуги (IT, логистика, дизайн, архитектура, счетоводство) и 1 500 в реалния сектор. Това ще вкарва от 25 до 50 млн. лв. повече в икономиката на града;
 • Поне три от гимназиите на Благоевград да са в топ 100 на българските гимназии, а всички останали средни училища да са в топ 200;
 • Осигурено бъдеще за МБАЛ Благоевград и добре управлявана и утвърдена онкоболница (СБАЛО „Св. Мина“) като регионален център за качествено лечение на ракови заболявания;
 • Обновени паркове, градинки и междублокови пространства в кварталите („Еленово“, „Ален мак“, „Струмско“ и „Грамада“) и оборудването им – автоматични и икономични поливни системи, качествени, красиви и устойчиви осветление, детски катерушки, спортни площадки и парково обзавеждане;
 • Изцяло обновен център на града и възвърната слава на кипящ от живот, приятен за разходка, пазаруване;
 • Експертно реформирана администрация и общински дружества/предприятия;
 • Утвърждаване на Община Благоевград като туристически, фестивален и културен център;
 • Драстично намален брой на бездомните кучета, чрез реално приложена програма за хуманно намаляване на популацията, разширен и работещ ефективно и хуманно общински Приют за кучета;
 • Нов общ устройствен план, който гарантира устойчиво и логично разрастване на града. Прекратяване на порочната практика за изменение на ОУП на принципа „Имотче – ПУП-че“, която превръща новите части на града в устройствен хаос;
 • Кръгови кръстовища, които облекчават, а не затрудняват трафика в Благоеград. Нови обществени паркинги с достатъчен брой паркоместа;
 • Реално измерване и публичност на резултатите за качеството на въздуха, драстично намален брой на дните с опасен въздух;
 • Запазване и увеличаване на броя на съществуващите дървета в града и увеличаване на озеленяването на свободни градски пространства.

ЦЕННОСТИ, КОИТО ЩЕ СЛЕДВАМЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО

Ще управляваме града, водени от следното:

 1. Прозрачност и достъпност

Ще сме близо до хората, няма да се крием от проблемите и няма да се сърдим на гражданите, че искат нещо да се случи или не са доволни от работата на общината. Жителите на общината винаги ще знаят какво и с каква цел правят кметът и общинският съвет. Колко пари се харчат и за какво в реално време. Цялата информация за дейността и плановете на общината ще бъде на един клик разстояние. Всички документи и предложения на администрацията ще са публично достъпни. Сайтът на общината ще предоставя подробна актуална и вярна информация, полезна и в услуга на жителите й. Кметът ще има приемен час както в работно, така и в извънработно време.

 

 1. Хората решават за приоритетите

Всяко важно решение ще се взима само след като е реално обсъдено с гражданите, бизнеса, местните професионални и граждански сдружения и експерти в съответната област. Край на досегашната практика – кметът и общинският съвет да налагат решения, които обричат общината за десетилетия напред. Ще обявяваме открити архитектурни конкурси за всяко свободно градско пространство и ще каним най-добрите да предлагат как да изглежда града ни.

 

 1. Компетентност и ефективност

Компетентна, стегната, ефективна, дигитализирана общинска администрация, работеща в интерес на хората. Ще въведем истинска система за подбор, оценка, личностно и професионално развитие на служителите на общината. Оценяването ще бъде на принципа „360 градуса“ – от колеги от всички нива и от потребители на общински услуги.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА СИЛНА ИКОНОМИКА И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ РАБОТНИ МЕСТА

 1. Ще изградим екип от компетентни експерти, които да привличат и да се грижат за нови бизнеси в града.
 2. Ще издирим и ще се свържем с излезлите от Благоевград предприемачи в страната и света. Ще работим упорито и неуморно, за да ги убедим да преместят част от бизнеса си обратно в Благоевград и да наемат срещу достойно заплащане възпитаници на нашите гимназии, ЮЗУ и АУБГ.
 3. Ще направим co-working пространства за нашите ученици, студенти и завършили младежи, в които те да могат да работят дистанционно. Така ще привлечем и „дигитални номади“ да дойдат да живеят в Благоевград и да харчат парите си тук.
 4. Ще изградим връзка между локалното срещу КАТ и детелината на Струмско, за да решим проблема с входа и изхода към индустриалната зона (Карлсберг, КФМ и други).
 5. Ще свържем Зелендолско шосе с Покровнишко шосе с още една артерия (с вход преди „Метро“). Така ще осигурим възможност за регулиране и застрояване за индустриални нужди на имотите по протежение на артерията.
 6. Ще създадем Благоевградски икономически съвет. На ежемесечни срещи между бизнеса и кметския екип ще обсъждаме проблемите и ще търсим бързи решения за тях. Общината ще спре да пречи на хората, да им губи времето, да ги размотава по гишета.
 7. Ще отворим вратите на общината и ще премахнем всички бюрократични пречки пред съществуващите работодатели. Ще им съдействаме за участия в международни изложения за намиране на нови пазари за техните стоки и услуги. В замяна ще настояваме да откриват нови добре платени работни места и да работят на светло.
 8. Благоевград е пълен с нови празни сгради – време е да ги напълним! Ще стартираме инициативата „Ела си в Благоевград“, където ще срещаме работодатели и хора, които са напуснали града, но търсят възможности да се върнат.
 9. Ако нещо реално е свършено от досегашните кметове за нова индустриална зона и индустриален парк, и има реални перспективи за привличане на бизнес, ще го завършим.
 10. Ще продължим подкрепата за развитие на устойчив целогодишен еко курорт за алпийски ски, ски туринг, планински и велосипеден туризъм в зона Бодрост-Картала.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОТЛИЧНА ГРАДСКА СРЕДА И ЗЕЛЕНА СИСТЕМА ЗА ДЕТСКИ ИГРИ, МАСОВ СПОРТ И ОТДИХ

 1. Кварталите – за зеленината, детските площадки и спортните съоръжения ще приложим системен подход.
  1. Ще обновим изцяло парка в жк. Ален Мак (между бл. 15 и бул. Пейо Яворов) и ще превърнем в прекрасни градини големите междублокови пространства в жк. Еленово и Струмско. Ще ги направим по най-модерен парков стандарт, така че да са приказно място за почивка, игра и спорт. Ще обявим публичен архитектурен конкурс за проектите за тези пространства, за да ги направим градини за пример, на които ще се радват поколения. В комисията за конкурса ще участват представители на гилдията на архитектите и инженерите, хора на изкуството и общественици.
  2. Ще реновираме изцяло детските площадки, като предвидим всичко необходимо около тях – приятна среда за почивка и разговор, качествени спортни съоръжения. Така всички поколения – деца, родители, баби, дядовци и младежи ще имат възможност да почиват, да се забавляват и да спортуват на едно място. Така се създава общност.
  3. Ще изградим устойчиви съоръжения, ще ги гарантираме с осветление и видеонаблюдение.
  4. Ще поставим още кошчета и ще сменяме торбите за отпадъци редовно.
  5. Всички договори за детски и спортни площадки ще включват и задължение за изпълнителите за поддръжка и бързи ремонти за пет години.
  6. Ще изградим най-малко по една обществена тоалетна в градинките на всеки от големите квартали.

 

 1. Ще управляваме, пазим и поддържаме Алеята, парк „Бачиново“, парк „Ловен дом“, Розариума и Зоологическата градина
  1. Изграждане на нов пешеходен мост над реката около бейзболното игрище и облагородяване на алеята и цялата паркова зона на южния бряг на реката;
  2. Редовно косене, поддръжка и увеличаване на растителността;
  3. Ще изградим автоматични и икономични поливни системи;
  4. Ще изградим модерни тоалетни – една на Алеята при катерушките над Баражите, една при Езерото и една в парк „Ловен дом“;
  5. Нови качествени и устойчиви катерушки и фитнес уреди;
  6. Ще изградим видеонаблюдение;
  7. Ще търсим решение за конфликта между пешеходци и велосипедисти в пиковите часове на Алеята към парк Бачиново;
  8. За спокойствието на гражданите ще осигурим патрул от 8:00 до 20:30 зимата и от 7:00 до 23:00 лятото.
 1. Ще възстановим всички чешми в града и ще изградим нови на подходящи места. Ще бъдат красиви и функционални, а не за отбиване на номера.
 2. Ще изготвим проекти за интелигентно и красиво озеленяване на големите открити училищни дворове, изграждане на живи плетове по оградите към улиците и оборудване с нови спортни съоръжения. В общината има над 200 дка. открити училищни дворове. Ще търсим финансиране от ЕС и централния бюджет, за да направим училищните дворове по-приятни за учениците и средище за отдих, игри и спортен живот извън учебните часове.
 3. Ще поставим достатъчно кошове и контейнери на всички популярни околоградски места – паркинги, места за отдих, чешми, беседки и ще осигурим редовно изпразване на кошовете и контейнерите, както и сметоизвозване. (примери: паркингите срещу „Втори Шанс“, „Воденицата“, „Кръста“, чешмите по пътя за Бодрост са бунища целогодишно – поставянето на един контейнер в края на паркинга се оказва недостатъчно).
 4. В града има стотици отрязани или болни дървета, на мястото на които не е посадено нищо. Ще посадим дърво с дебела сянка на мястото на всяко отрязано дърво по улиците на града. Дърветата носят въздух и охлаждат града през лятото.
 5. Ще поддържаме зелените площи в коритото на река „Бистрица“ и ще направим публично достъпна тоалетна за таксиметровите шофьори на пиацата при „Младежкия дом“.
 6. Ще проучим възможността за изграждане на нов парк, обединяващ централна градска част и Вароша, чрез вкарване на ул. Ал. Стамболийски под земята от „Златното пиле“ до около автомобилния вход на Вароша при „Царски клуб“ или изграждане на разширен надлез при „Моста на влюбените“, който да свързва пешеходно градинката пред Вароша и площад „Македония“. Новият парк/надлез ще бъде естествен вход към парк „Ловен дом“ и ще слее пешеходния център на града с парк „Ловен дом“ и целия горист хълм на юг от центъра чрез съществуващите два пешеходни моста. С този проект ще се осъществи мечтата на всички жители – да има истински, лесно достъпни зелени площи в центъра на града. Това е ключов проект за съществена позитивна промяна в качеството на живот на всички граждани. Ако се окаже възможен, ще търсим европейско и централно финансиране за него.
 7. Ще сложим край на гледката „мини бунище около контейнерите за смет“, като реформираме начина на сметосъбиране и сметоизвозване.
 8. Ще повишим възнагражденията на служителите в сметоизвозването, които в момента са минимални. Тези хора вършат изключително тежка работа, като само в строителните граници на града, изнасят по 60-70 тона отпадъци дневно.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОТЛИЧНО ПРЕДУЧИЛИЩНО И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ И НАЙ-ПОДГОТВЕНИТЕ КАДРИ

 1. Спираме да говорим само за пари и започваме да говорим за качество на образованието. Ще работим за цялостно повдигане на качеството на образователния процес. Образованието не е само медали от олимпиадите. Проблемът е особено остър в средното образование. Имаме само две гимназии, които са били в топ 100 на България. Поне три от гимназиите на Благоевград трябва да са в топ 100 на българските гимназии, а всички останали средни училища да са в топ 200.
 2. Общината не може да е само пощенска кутия за отпусканите от държавата пари в образованието. Ще изготвим стратегия за развитие на образованието в общината. Ще отделим бюджет за проекти съобразно стратегията. Например, амбицията на Община Бургас е да стане новата технологична STEM столица на страната. Пловдив пък е център на дуалното обучение. Започнали са с 6 паралелки, но вече са 70. Инициативата за това е на общините там, а не на местното РУО. Общината ще поеме лидерството и отговорността образованието да се развива в крак със съвременните тенденции.
 3. Ще работим заедно с бизнеса, университетите и гимназиите. Ще бъдем двигател на процеса по създаване на реален инкубатор за бизнес развитие, който да стимулира завършилите ЮЗУ и АУБГ да стартират своите компании в Благоевград.
 4. Ще работим активно за ефективно партньорство между бизнеса и училищата – АУБГ, ЮЗУ и гимназиите чрез създаване на нужните специалности и привличане на преподаватели в тях. Ще спомагаме на разширяването на АУБГ и стабилизирането на ЮЗУ.
 5. Ще изготвим нова Стратегия за образованието в общината, анализирайки експертно необходимостта на пазара на труда от кадри и основополагащите цели и проблеми в образованието на общинско и областно ниво. На тази база ще финансираме проекти, които ще стартираме пилотно към някои училища. След пилотния етапще пренесем добрите практики към всички останали.
 6. Ще възстановим качеството и атрактивността на професионалното обучение. Имаме прекалено големи дисбаланси в нивото на гимназиите, които трябва да се преодолеят. За начало ще отделим целеви бюджет, за да повишим качеството на езиковото обучение в професионалните гимназии.
 7. Възможни приоритети в стратегията биха били следните:
  1. Дуално обучение в гимназиите (уча и работя);
  2. STEM образование, обвързано с обучението в университетите в Благоевград – ЮЗУ и АУБГ;
  3. Гимназиален клъстер за високи технологии – междуучилищна програма за развитие, взаимна работа и състезателност;
  4. Превръщане на професионалните ни гимназии в елитни;
  5. Въвеждане на гражданско образование и медийна грамотност на по-ранен етап от образованието, за да преодолеем податливостта към фалшиви новини;
  6. Подобряване на методическата подготовка на учителите, така че да могат да се справят с все по-разсеяните ученици и със заплахата от агресивно поведение в училище;
  7. Повишаване качеството на храната в учебните заведения. Ще анализираме дали е приложим моделът на Община Троян – поетапно въвеждане на сертифицирана био храна с местен произход в училищата.
 8. Ще ускорим и довършим работата по въвеждане на едносменен режим във всички училища.
 9. Ще гласуваме в общинския съвет за това детските градини да преминат на държавно делегирани бюджети, така че да се намали зависимостта им от кмета на общината, да се подобри разпределението и контрола върху парите.
 10. Ще изградим нови детски градини, така че да се върнем отново в стандарта за не повече от 23 деца в група.
 11. Ще работим за образование с по-малко стрес. Ще настояваме директорите да имат възможност да назначат повече психолози и педагогически съветници в учебните заведения.
 12. Ще подобрим материалната база на училищата, защото средата, в която живеят децата ни, формира цялостното им съзнание за живота и техния мироглед.

Всичко това е конкретна работа, която може да се свърши от общината, с помощта на РУО, бизнеса и гражданските организации, както и международни фондове, които финансират проекти в областта на образованието. За тази цел ще изградим експертен екип. Няма да чакаме Министерството на образованието да се задейства, да прави реформи и да измисля програми. Нашите деца не могат да чакат тромавата държава и трябва да израснат като пълноценни членове на обществото, конкурентни на трудовия пазар. Те растат сега и ние трябва да им дадем най-доброто образование и най-добрата училищна среда.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ

 1. Ще започнем реално да изпълняваме програмата за овладяване на популацията на бездомни животни, която сегашният кметски екип не изпълнява.
 2. Ще сложим край на агресивните действия, които не носят никакъв резултат, на избиването и тровенето на кучета, на целенасоченото противопоставяне на тези, които се страхуват от бездомните кучета и тези, които се грижат за тях. Решението не е противопоставяне. Интересът на всички е общ – никой не желае да има опасни и агресивни кучета по улиците.
 3. Ще възстановим незабавно работата на съвета за сътрудничество, която беше прекратена през декември 2021 г., за да гарантираме взаимодействие и контрол от заинтересованите граждани и организации.
 4. Ще разширим скоростно общинския приют за кучета, за да може да поеме повече животни и особено кучета, проявили агресия. Ще повишим ефективността му с професионално управление и стриктно прилагане на хуманни и щадящи мерки за намаляване на популацията на бездомните кучета (кастрация и обезпаразитяване). Целта е драстично да бъде намален броя на бездомните кучета и да сведем до 0 (нула) броя на агресивните бездомни кучета.

 

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА РАБОТИ ПРОЗРАЧНО, ДОСТЪПНО И ОТКРИТО КЪМ ОБЩЕСТВОТО

 1. Кметът ще има реално приемно време за гражданите. Предлагаме всеки четвъртък от 16:00 до 20:00 и всяка първа събота на месеца от 8:00 до 14:00. Ще адаптираме според нуждите.
 2. След консултация с експерти по сигурността на информацията, ще облекчим контролирания достъп до кабинетите на администрацията.
 3. Ще насочим прожектор върху всеки лев на общината. Документите за всяка похарчена стотинка от общината или общинските дружества ще бъдат достъпни онлайн.
 4. Ще направим директна връзка между общинските банкови сметки и сайта на общината. Ще заличаваме личните данни и друга защитена от закон информация, но ще публикуваме всичко останало. Няма да има нужда да се пита за какво се харчат парите.
 5. Всички длъжности в общината и общинските дружества и предприятия ще бъдат достъпни онлайн в удобна и нагледна форма. Там ще се съдържа и информация за длъжностните характеристики и начина на формиране на възнагражденията за всяка позиция.
 6. Пълна публичност на заплащането на избираемите длъжности в Община Благоевград – кмет и кметове на села, заместник кметове, общински съветници.
 7. Всички документи за обсъждане на заседания на комисии и пленарни заседания на общинския съвет ще бъдат достъпни онлайн веднага след постъпването им в деловодството.
 8. Всички заседания на общинския съвет ще се предават на живо в цялост и ще се качват в нарочен youtube канал на общински съвет. Без изключения.
 9. До 24 месеца от изборния ден ще осигурим живо предаване и видео запис на всички заседания на комисии на общинския съвет.
 10. Ще предложим изменение на правилника за дейността на общинския съвет, за да позволим по-голяма възможност за участие на гражданите и ще премахнем възможностите за заглушаването им.
 11. Сайтът на общината ще дава реална, актуална и вярна информация. Новият сайт е пълен с отдавна неактуални документи, отменени и нищожни наредби. В същото време липсва ключова информация.
 12. Предвидените по закон обществени обсъждания ще са истински и на всички тях ще присъства кметът.
 13. Ще правим обществени обсъждания по всички важни въпроси, дори това да не е предвидено в закон.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ОЖИВЕНИ СЕЛА

 1. Ще възстановим годишните общоселски срещи с кмета и екипа му.
 2. На общоселските срещи ще се обсъждат проблемите на всяко село, ще се подреждат по приоритети и ще се дава реална информация за възможностите на общината да ги реши.
 3. Ще назначим медицински лица, които по график да посещават селата в община Благоевград и да следят здравето на жителите им, както и да оказват помощ за правилното им лечение.
 4. С приоритет ще се решават проблеми със задоволяване на основни нужди – водоснабдяване, електричество и достъп до път.
 5. Ще изпълним всички проекти за сондажи и резервоари в селата, в които има остър проблем с липсата на вода.
 6. Няма да фаворизираме села според лоялността на кмета или изборни резултати. Финансирането ще е съразмерно на броя на жителите, като първо ще се осигуряват основните нужди.
 7. Отново ще предвидим бюджет за разходване по усмотрение на селските кметове след консултации с жителите.
 8. Ще провеждаме редовни срещи с кметовете на селата.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА БЪДЕ УДОБЕН ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ, ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ И ШОФЬОРИТЕ, С ОТЛИЧЕН ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ

 1. Ще поканим експерти и ще направим цялостен компетентен анализ и стратегия с цел оптимизиране на пътния трафик, паркирането и обществения транспорт.
 2. Ще продължим работата по преминаване към 100% електрически обществен транспорт чрез използване на еврофондове и друго грантово финансиране. Ще създадем соларен парк, който да генерира необходимото електричество.
 3. Ще изготвим проект за цялостно обновяване на центъра на града и връщане на славата му на кипящ от живот и приятен за почивка, разходка, пазаруване и забавление. Ще търсим европейско и централно финансиране за този проект.
 4. Ще реформираме режима на преместваемите обекти. След обновяване на центъра на града ще наложим стандарти за оформление и площ на терасите пред заведенията.
 5. Ще реформираме, активно и ефективно ще управляваме синя зона с цел удобство и по-добра организация.
 6. Ще наложим правило за целево използване на средствата, генерирани от зоните за паркиране – само за поддръжка на улици и изграждане на паркинги.
 7. Постепенно премахване на паркирането по тротоарите и зелените площи в целия град.
 8. Проектиране и изграждане на паркинг с достатъчен капацитет пред Поликлиниката, още един голям обществен паркинг в подстъпите към централна градска част и по един в Еленово, Ален мак, Струмско и Грамада.
 9. Ще коригираме кръговите кръстовища, така че да се отпушат – да са наистина бързи, екологични и безопасни за пешеходците. Това ще стане на база реален експертен анализ на трафика и причините за задръстванията. Примерна мярка: „Изваждане“ на пешеходните пътеки поне 12 метра преди/след кръговите кръстовища; превръщане на кръговите и подстъпите към тях в зелени пояси, които да неутрализират мръсния въздух; пешеходните пътеки се правят на удобни, повдигнати и осветени места; изграждане на качествени изкуствени неравности за забавяне на скоростта на всички рискови места.
 10. Ще направим още кръгови кръстовища.
 11. Ще изграждаме велоалеи само по европейски стандарт. Отделени и безопасни за автомобилния транспорт и пешеходците по всички широки улици и създаване на стоянки с вградено заключване на всички ключови места (при Общината, НАП, НОИ, Гарата, при Интерната, при РТВЦ, при Старите гробища и др.)
 12. Поетапно ще изграждаме зелени пояси между пътното платно и пешеходните зони навсякъде, където е възможно.
 13. Ще въведем ред в достъпа до малките централни улички.
 14. Ще ограничим и сложим ред в безразборния автомобилен достъп до пешеходната зона, особено при „Купола“ и Операта.
 15. Ще въведем еднопосочно движение в още улици в целия град и особено в центъра и широкия център.
 16. Ще увеличим пешеходните зони и ще разширим тротоарите за сметка на ширината на пътното платно, където е възможно.
 17. Сегашните договори за градски транспорт са с частни дружества, сключени са през 2019 г. и са със срок от 8 години. Ще търсим законови начини за реформираме на ценообразуването и ще въведем гъвкави цени за картите, ползване на градския транспорт с абонамент само за една линия, годишен абонамент и по-лесна възможност за закупуване на карти – повече пунктове и възможност за купуване онлайн.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА МОДЕРНО И СОЦИАЛНО УСТРОЙСТВЕНО ПЛАНИРАНЕ

 

 1. Слагаме край на безразборното строителство и устройственото планиране „на парче“ (“Имотче – ПУП-че“) при урбанизиране на крайградски зони. Ще спазваме принципа – първо планиране, после инфраструктура (път, ток, ВиК) и едва тогава строителство.
 2. Ще разработим нов общ устройствен план на общината за правилното разширяване на града чрез модерни урбанистични решения, гарантиращи нормални условия за живот и бизнес.
 3. Ще изменим подробните устройствени планове на зони и квартали, за да преодолеем натрупаните проблеми и да заложим нормалното им развитие в бъдеще.
 4. Ще застанем твърдо зад гражданите и фирмите при проблеми с разпределителните дружества – електро/ВиК/газ. Ще помагаме и улесняваме разпределителните дружества да изграждат бързо и лесно своята инфраструктура.
 5. Ще задълбочим всички видове връзки със съседните общини и околните села в Рилските общини и Симитли.
 6. Ще създадем устройствено инфраструктурен план за отводняването на Благоевград при силни валежи. Ще използваме ефективно деретата и реката като най-бърз изход на водата от улиците.
 7. Няма да допуснем нито една нова сграда без спазване на изискванията за паркоместа.

 

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА Е ЧИСТ И ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ С УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

 1. Ще се грижим за града както за собствените си домове – чисто, подредено, ремонтирано.
 2. Ще сложим край на разпилените отпадъци около контейнерите в целия град.
 3. Ще търсим възможности за постепенно преминаване към подземни контейнери за смет, където инфраструктурата го позволява.
 4. Ще въведем реално разделно събиране и извозване на отпадъци.
 5. Ще променим начина за изчисляване на такса смет за бизнеса и гражданите с цел плавно преминаване към принципа „колкото изхвърляш, толкова плащаш“. До момента нищо не е направено по тази тема и ще стартираме от нулата.
 6. Ще търсим финансиране за ново депо за строителни отпадъци и ще въведем строг контрол срещу замърсяването при строителство – запрашаване и изхвърляне на строителни отпадъци.
 7. Ще помогнем на собствениците на дворове на земна основа в рамките на града да изградят настилка, която не разнася кал и прах по улиците.
 8. Ще изградим модерни самообслужващи се (или с минимално обслужване) обществени тоалетни на ключови места в града, но най-малко на Алеята, в Парк „Бачиново“, кв. „Вароша“, парк „Ловен дом“, при Пазара и по една във всеки от големите квартали.
 9. Ще създадем и изпълним реална комуникационна стратегия за превръщане на Благоевград в чист и зелен град.
 10. Ангажиране на всички служители на общината и всички общински учреждения и дружества с проблема с чистотата на града и околностите му.
 11. Ще увеличим ефективността на почистването и сметоизвозването и ще увеличим възнагражденията на работещите там.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ЕФЕКТИВНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА И ПРЕДПРИЯТИЯ

 

 1. Първата ни задача е да освободим администрацията от страха. Ще оценяваме хората само по качеството и количеството на работата, и отношението към гражданите. Никой в Община Благоевград повече няма да се страхува за работното си място, заради своите възгледи или изразени публични позиции. Никой няма да бъде принуждаван да пише или да не пише нещо в социалните мрежи или да създава фалшиви профили, групи и страници в защита на кмета.
 2. Няма да правим чистки на политическа или лична основа. Няма да правим клики от приближени на кмета. Ще поставим най-добрите професионалисти да работят на точните места, за да сме сигурни, че администрацията служи на на всички граждани, а не на определени хора.
 3. Ще въведем система за качество на управление на кадрите в администрацията. Подбор, оценка на представянето на принципа „360 градуса“, възнаграждаване и израстване според резултатите, култура на учтиво и бързо обслужване, взаимопомощ и честна и открита обратна връзка.
 4. Оценката „360 градуса“ ще включва оценка от колеги на същото ниво, ръководители и подчинени. Отделно всеки служител, който работи с гражданите, ще бъде оценяван от тях при гарантирана анонимност и сигурност на информацията (например: всеки обслужен гражданин ще получава индивидуален QR код, през който ще може да прави оценка).
 5. Ще направим прецизен експертен анализ на ефективността на администрацията, ще подобрим процесите и ще ги дигитализираме. Това ще извади наяве кои звена са раздути и кои имат нужда от още хора. След това ще преструктурираме администрацията според реалното състояние.
 6. Ще направим прецизен експертен анализ на ефективността и ползата от толкова много общински дружества и предприятия и ако трябва, ще ги намалим чрез преобразуване или ликвидация.
 7. Ще осигурим професионално управление на всички общински дружества и предприятия въз основа на публично проведен конкурс.
 8. Управителите на всички общински дружества ще отчитат публично дейността в нарочно открито заседание пред общинския съвет всяка година, а гражданите ще имат възможност да задават въпроси.
 9. Стриктно ще прилагаме закона за електронното управление и административнопроцесуалния кодекс:
  1. Издаване и приемане на всякакви документи, заявления и удостоверения по електронен път.
  2. Незабавно издаване на всички възможни удостоверения (данъчни оценки, извадки от ПУП и въобще копия от всички удостоверения и документи, които се съхраняват от общинските служби).
  3. Общинските служители повече няма да изискват от гражданите удостоверения за информация, която се съхранява от самата община или друг административен орган.
  4. Всички устройствени планове ще бъдат достъпни в интернет.
  5. Истинско обслужване на гражданите на едно гише.
  6. Спазване на сроковете за отговор или отказ по всички документи.

 

 1. Нулева толерантност към корупцията. Ще създадем възможност за подаване на сигнали до кмета и общинския съвет.
 2. В общината няма да е позволено използването на изразите „не знам“, „тук не е информация“, „напуснете кабинета ми“ и др.
 3. Общински служители повече няма да отказват да приемат заявления по свое усмотрение за нередовност на заявлението – всички заявления задължително се приемат с входящ номер незабавно така, както са подадени, като гражданите ще бъдат напътвани на място, ако е необходимо да допълнят или коригират заявленията си.
 4. Създаване на система за независим и качествен подбор на конкурсно начало за кадри за общинската администрация и общинските дружества.
 5. Създаване на система за мотивиращо заплащане на служителите в общинската администрация и общинските дружества и оптимизация на персонала.
 6. Ще изградим модерни и ефективни системи и ще осигурим оборудване, което пести енергия. Ще сложим ред в разходите за издръжка на администрация, сгради, дружества и предприятия. Ще изградим системи за генериране на електричество от слънчева енергия за собствени нужди навсякъде, където е възможно – училища, обществени сгради и др.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА БЪДЕ ГРАД С ЧИСТ ВЪЗДУХ

 1. Абсолютен приоритет е подобряване въздуха и околна среда.
 2. Ще въведем истинско измерване и публичност на данните за качеството на въздуха.
 3. Ще изготвим програма за намаляване на дните с опасен въздух до 0 (нула).
 4. Абсолютен приоритет за града – подмяна на битовото отопление на твърдо гориво с високоефективно отопление на газ или електричество – чрез европейско/международно финансиране, национална програма или общинска програма.
 5. Закупуване и разполагане на станции за контрол на въздуха и разполагането им из целияград. Закупуването (наемане) на дрон с монтирани камера и сензори за контрол на въздуха.
 6. Активна позитивна разяснителна кампания сред цялото население за вредите от лошия въздух, причините за замърсяването на въздуха и възможните решения.
 7. Намаляване на запрашаването чрез ускорено изграждане на подходящи настилки на неасфалтирани улици, дворове и други открити площи на земна основа.
 8. Намаляване на праха, отделян от строителството. Ускоряване на ремонтите по улиците и използване на безпрашни методи.
 9. Осигуряване на редовен и достъпен обществен транспорт с оглед намаляване на автомобилния поток, респективно това ще редуцира вредните емисии във въздуха, който дишаме.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 1. МБАЛ Благоевград е болница с областно значение, а едва крепи двата края. Няколко отделения висят на косъм с персонала, а заплатите в болницата са най-ниски в цялата страна.
 2. Наличието на добра държавна болница в града е от ключово значение за здравето на хората в общината. Добрата болница означава сигурност и спокойствие за гражданите. Това е част от социалната политика и ние ще направим всичко възможно тази болница да работи.
 3. Добрата болница означава висок стандарт на живот в града.
 4. Добрата болница означава по-високо качество на обществото – лекарите и медицинските сестри са сред най-будните граждани. Те първи реагират на несправедливости, те първи ще се включат да помагат в обществени каузи. Лекарите и сестрите са и хората, които най-често посещават културни събития.
 5. Кметът на Благоевград трябва да обедини целия град и да изиска от МЗ да се погрижи за добро управление на МБАЛ, както и да осигури добри специалисти във всички отделения и най-доброто медицинско оборудване.
 6. Особено остро ще поставим въпроса за работата на „Спешно приемно отделение“ . Ако държавата или ръководството на болницата бездействат, ще осигурим целево финансиране за достатъчно добре квалифицирани дежурни лекари.
 7. Земята на МБАЛ е общинска, а болничният парк е в окаяно състояние. Ще се погрижим за зеленината, инфраструктурата и реда за паркиране в двора на болницата.
 8. Ще направим постъпки пред правителството за решаване на основния проблем – павилионната структура на болницата.
 9. Ще гарантираме професионално управление общинската онкоболница (СБАЛО „Св. Мина“), която е ключова за областта.
 10. Управителят на онкоболницата ще бъде избиран след публичен конкурс.
 11. Ще назначим медицински лица, които по график да посещават селата в община Благоевград и да следят здравето на жителите им, както и да оказват помощ за правилното им лечение.

Задачата на управителя ще бъде да върне добрата репутация на онкологичната болница, да привлечем още качествени специалисти и оборудване.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА БОГАТ ДУХОВЕН, КУЛТУРЕН, СПОРТЕН И ТУРИСТИЧЕСКИ ЖИВОТ

 1. Ще подкрепим общинските културни институти, които са емблематични за нашата община.
 2. Ще увеличим финансирането за общинските културни институти, но ще положим усилия да ангажираме хората на изкуството, които работят в тях, да провеждат извънкласни занимания по изкуство в общинските училища.
 3. Ще водим активен диалог и взаимодействие с представителите на религиозните общности в града с цел подпомагане на полезни обществени инициативи.
 4. Ще стимулираме активно самодейни инициативи.
 5. Ще финансираме проекти за възпитание на деца и възрастни в обществена отговорност. Например: Възлагане на обществени дейности на училищата – училищата получават обществени задачи – пример, почистване на определен замърсен район; оказване на помощ на болни, деца без родителска грижа, хора в неравностойно положение.
 6. Ще подкрепим всякакви граждански инициативи и предложения за подобряване на условията на живот в общината.
 7. Ще продължим политиката на организиране на фестивали в града, но с по-ефективно използване на обществени средства, ясно изразен обществен интерес и привличане на повече партньори.
 8. Ще положим реални усилия за намиране на финансиране за нов археологически музей на открито – „Древна Скаптопара“ до магистрала Струма.
 9. Ще създадем туристически продукт за посещение на множеството стари църкви на територията на общината.
 10. Ще възстановим и поддържаме всички спортни и детски площадки в града.
 11. Ще изградим качествени детски и улични фитнеси във повече градинки, паркове и села.
 12. Активно ще развиваме и поддържаме маршрутите за масов спорт в околностите на града.
 13. Ще създадем и популяризираме градски аматьорски лиги по всички видове популярни спортове със символични награди, но с подкрепата и популяризиране от общината.
 14. Ще управляваме активно и модерно управление на общинските спортни бази, без субективно фаворизиране на клубове.
 15. Ще възстановим дейността на консултативния съвет на спортните клубове. Съветът ще бъде избиран на демократичен принцип от клубовете и ще има роля при разпределяне ползването на общинските бази и прецизиране на критериите за общинска финансова подкрепа.
 16. Ще търсим финансиране за играждане на нова общинска спорна база на закрито и открито.
 17. Ще търсим партньорство с частни клубове, инвеститори, училища и университети за изграждане и съвместно ползване на качествена стена за катерене на подходящо място в Благоевград.
 18. Ще влезем в диалог за Министерството на спорта и ще изследваме възможността за създаване на спортно училище в Благоевград.
 19. Модернизиране на всички училищни дворове без изключение, подмяна на всички асфалтирани спортни площадки с нови модерни терени за различни видове спорт и озеленяване на всички училищни дворове.
 20. Ще създадем междуучилищни общоградски лиги с масово участие на ученици по всички видове популярни спортове – през учебната година и през лятото.
 21. Ще си сътрудничим активно с ЮЗУ и АУБГ, училищата и РУО с цел оптимално използване на всички спортни бази в града от спортните клубове. Ще търсим начини за съвместно стопанисване и ползване на университетските и училищните площадки, салони и зали за тренировки на спортните клубове.
 22. Ще подкрепим развитието и активното управление на обширен модерен парк за планинско колоездене. Ще осигурим правилник за работата му и достатъчно ресурс за реагиране в случай на инциденти чрез координация между Спешна помощ, Доброволното формирование към Общината и Планинската спасителна служба.
 23. Ще стимулираме активното използване, промотиране и управление на веломаршрутите над града.
 24. Ще подпомогнем развитието на трекинг и планински туризъм, чрез активно създаване, маркиране и поддържане на маршрути и добро управление на общинската собственост.
 25. Ще облагородим еко-пътеката до Кръста над Благоевград и ще подкрепим идеята за превръщането ѝ в алея на съвременното изкуство, където ще каним млади автори да поставят своите творби.
 26. Ще развиваме алтернативни форми на туризъм – шосейно и планинско колоездене, парапланеризъм, рафтинг, кану-каяк, скално катерене чрез използване на пътищата, хълмовете и водните басейни около града.
 27. Организиране на повече международни детски и юношески състезания, които носят развитие, опит и авторитет за нашите клубове и осигуряват туристически поток в града.
 28. Заедно с хотелиерите, ресторантьорите и културните институти ще развием концепция за утвърждаване на Благоевград като „уикенд дестинация“, чрез разработване на подходящи маршрути, туристически продукти и фестивали.
 29. Ще сложим ред и контрол в ползването на минералната вода и при доказана възможност ще дадем право на повече обекти да развиват спа услуги.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ДОБРЕ ЗА ГРОБИЩАТА

 1. За зрелостта на едно общество се съди по отношението към починалите и опечалените. Ние изоставаме тук. Ще променим цялата философия на ползване и разширение на гробищния парк и ще превърнем новите му части в гробищен парк за пример.
 2. Ще подемем инициатива за изграждане на православен храм на територията на парка.
 3. Редовно ще почистваме алеите и изоставените гробове.
 4. Ще поставим повече кошове и контейнери за смет и ще осигурим редовно извозване.
 5. Ще изградим повече чешми.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА РЕД И СПОКОЙСТВИЕ

 1. Ще създадем общинска стратегия за ред и сигурност в активно взаимодействие с ОДМВР.
 2. Ще реформираме Инспектората и от частна гвардия на кмета ще го превърнем в истинска служба, която се грижи за реда и спокойствието на гражданите и за опазване на общинското имущество. Ще обучим служителите как да се грижат за това и ще ги облечем по подходящ начин. Ще ги свалим от колите и ще ги качим на велосипеди и електрически тротинетки. Заедно с полицията ще осигурим патрули на Алеята, „Бачиново“, парк „Ловен дом“ и кварталите.
 3. Ще сложим ред на местата със струпване на хора и автомобили. Например – в пиковите часове на входа на паркинга на „Бачиново“ ще има служители на Инспектората. Те ще регулират влизането, излизането и подреждането на колите, така че да не стават струпвания. Когато паркингът се напълни, шофьорите ще бъдат насочвани към другите паркинги в близост.
 4. Ще осигурим координация между Общината, Доброволното формирование и Планинската спасителна служба като ще създадем условия за съвместни обучения и дейности и взаимопомощ. Ще изготвим правилник за реагиране в различни инциденти, бедствия и аварии с ясно разписани отговорности.

БЛАГОЕВГРАД МОЖЕ ДА ИМА МОДЕРНА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

 1. През последните години е свършена много работа в областта на социалните услуги. В общината има много на брой социални услуги и добре подготвени специалисти. Ще им дадем спокойствие да продължат с добрата работа.
 2. Ще насочим всички усилия да спечелим нови проекти по национално и европейско финансиране, за да разширим количеството и да подобрим качеството на социалните услуги.
 3. Ще разширим обхвата на работа на социалния патронаж. Има хора, които са извън системата. Ще ги издирим и ще им помогнем с документация и физическа помощ.
 4. Ще направим всичко възможно да осигурим финансиране за повишение на заплатите на общинските служители в социалната сфера, защото тяхната работа е изключително тежка – физически и емоционално.

Методи за Благоевград

Вече пет поколения от моя род живеят в Благоевград.

Скоро разказах на малкия си син за това. Прадядо ми Петър идва в Благоевград от Трън и става писар в съда. Дядо ми Митко е бил певец във Военния ансамбъл, после в хор „Ален мак“ и мъжкия хор на Благоевград. До последните си дни пееше в църковния хор при храм „Въведение Богородично“.

Благоевград е моят дом, домът на моите предци и на моите деца. Така ми се иска един ден те също да изберат да създадат своите семейства тук.

Обичам родното си място и знам, че отново може да бъде градът, който помним и с който се хвалехме.

Свържете се с нас
Включи се
Дари