Новини

Методи Байкушев: Ще търсим нови инвеститори в Благоевград и ще работим за завръщането на хората

Работа по привличане на нови инвеститори. Работа по завръщане на хората, тръгнали от Благоевград и са станали успешни другаде. Ще стартираме инициативата „Ела си в Благоевград“, ще поканим всички хора, които са напуснали в Благоевград, независимо дали са предприемачи или професионалисти, учени в различни сфери и в един форум ще ги срещнем заедно с бизнеса,с университетите, и ще търсим заедно начин да възстановим Благоевград и да работим за неговия напредък.

Tова каза Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от ПП-ДБ, в предаването “Денят започва” с Георги Любенов.

Георги Любенов: Избирателят пита Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“. Г-н Байкушев, Здравейте и добре дошли! Ако искате да започнем със снимката на Благоевград – какво става с този китен, прекрасен, чудесен град в Югозападна на България? Какъв е Благоевград днес?

Методи Байкушев: Благоевград днес успява да запази авторитета си на университетски център. Имаме два отлични университета. Югозападният университет се стабилизира, преодоля някои проблеми, които имаше в миналото и вярвам, че има добро бъдеще. Американският университет трайно е определян като един от най-добрите университети в България и на Балканите. Имаме две много добри гимназии, които са в Топ 100 на българските гимназии. Имаме и доста богат културен живот, в Благоевград има изключително много културни дейци. Това са неща, върху които можем да стъпим. Това, което е проблем е обезлюдяването на града, няма да кажа нищо ново. Неспособността на нашия град да задържи младите хора, които завършват университетите, но след това отива да търсят хляба си някъде другаде.

Георги Любенов: Да, това щях да Ви питам – как става така хем казвате, има си славата на младежки, университетски град, и ЮЗУ-то и Американския университет работят и Слава Богу имат студенти, а пък а пък областта се обезлюдява?

Методи Байкушев: Основната причина е ниската конкуренция на пазара на труда. Не успява градът ни да привлече достатъчно работодатели, които да създадат добре платени работни места. В момента има един парадокс – работодателите казват „Няма кой да работи“, а хората, които искат и търсят работа казват „Няма работа“. Всъщност истината е, че ние нямаме достатъчно работодатели и инвеститори. Загубихме през годините изключително важни предприятия и последният удар, който беше нанесен върху Благоевград беше затварянето на цигарената фабрика. Паралелно с това досегашните кметски ръководства не успяха да привлекат нови инвеститори. Имам един единствен инвеститор за последните 12 години, сравнително голям, който е дошъл и избрал Благоевград и въпросът е защо всички други градове успяват да привличат работодатели, а ние не можем.

Георги Любенов: Това ли е секторът, г-н Байкушев, социалната сфера и пазара на труда, който е на първо място под Вашето внимание? Той ли има нужда от управленски решения, социалната сфера?

Методи Байкушев: Първо пазарът на труда. Основната причина, заради която хората избират дали да живеят в един град е дали могат да носят достатъчно хляб вкъщи. И нашия фокус ще бъде в създаването на добре платени работни места, там имаме три основни посоки, върху които ще работим. Нашият план включва: ние ще търсим инвеститорите, няма да чакаме те да идват. Аз това съм правил досега през живота си, като бизнес адвокат, всъщност съм създавал контакти с бизнес средите, с търговските камари, участие в различни форуми, където ние всъщност създаваме доверие в инвеститорите и ги убеждаваме, че можем да бъдем в тяхна полза.

Георги Любенов: Имате ли конкретна идея? Ето сега, с какво ще спечелите вниманието на благоевградчани – кой голям крупен инвеститор смятате, че на територията на Благоевград може да бъде добре дошъл?

Методи Байкушев: Ние не можем да говорим с имена и не трябва да говорим с имената. Тук има конкретна работа се свърши: има изложения, има търговски камари, има изключително много форуми, в които общината може да отиде и да се представи като гостоприемна за инвеститорите – нещо, което до момента не прави. Съвсем наскоро ми разказаха случай с един от досегашните кметове, където гражданин на Благоевград води чуждестранен инвеститор и на срещата кмета ги посреща с краката на масата. Това е нещо, което, вижте – за да дойде един инвеститор в един град той трябва да има доверие в домакина. А домакинът, за да създаде доверие трябва да се държи професионално и отговорно. Трябва да покаже предимства на града, трябва да даде всички данни за града, възможностите на образователните институции, възможностите на детските градини, на училищата. Не да го свърже със своите приятели, а да покаже всички възможности в града къде може да се инвестира. Например в момента много от кандидат-кметовете говорят за индустриална зона, сякаш това е панацеята за възраждането на града. Разбира се това е хубаво и трябва да се направи индустриална зона, но битува един мит, че ако дадеш на инвеститора имот, път, ток и вода, той ще дойде. Няма да дойде просто така. Трябва да се създаде доверие. Всъщност ние и в момента имаме индустриални зони, в които има свободни имоти, халета, сгради и т.н. и всъщност този инвеститор, за който говорих преди малко, който е единственият дошъл, сравнително голям, през последните 10 години, той не дойде да построи върху общински имот. Той дойде върху частен имот да построи и всъщност това се опитвам да кажа, че градът трябва да е привлекателен, да има силен домакин, който наистина да хване инвеститора за ръка, да не му търси комисионни и да му покаже, че ще бъде негов партньор, а инвеститорът ще намери къде да изгради своето производство.

Георги Любенов: Нека да обобщим, г-н Байкушев, до тук – инвестиции, качествена работна ръка, на това разчита кандидата за кмет от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“. Но, да Ви питам за общия климат в тази област, процесите в Благоевград винаги са били много интересни, БСП преди години успя да пробие ГЕРБ в Благоевград, от друга страна пък сегашния кмет дойде като кмет от ИТН, ама вече не е от ИТН. Наясно ли сте избирателя какво иска, какъв кмет иска избирателна Благоевград?

Методи Байкушев: Преди ИТН сегашният кмет беше общински съветник от „Глас народен“, между другото, заедно с г-жа Цвета Рангелова, която сега е във „Възраждане“. Те бяха от „Глас народен“ общински съветници в благоевградския общински съвет, любопитен детайл, само казвам. Вижте, в Благоевград хората са прагматици. Анализи на политическата обстановка мисля, че не допринасят с нищо. Хората гледат кой всъщност може да свърши работа, аз мисля, че Благоевград от известно време има изключително голямо противопоставяне в града, което се създава и поради специфичната медийна среда. Ние имаме нужда да променим това. Малко по-нормален диалог, по-широк диалог с всички граждани, с бизнеса, с университетите, с неправителствените организации, които са натикани в ъгъла и техните гласове, техните идеи не се чуват. Благоевград има нужда от обединител и истински водач, който да може да говори с всички и да може да чуе и недоволните, да има приемен ден, за разлика от сегашния кмет, да има възможност включително хората да отидат при него извън работно време, една събота в месеца, това са реалните неща, които хората очакват.

Георги Любенов: Следите ли темата, г-н Байкушев, която взривява Благоевград – да са смени ли името на града, да не се казва на Димитър Благоев?

Методи Байкушев: Не, всъщност не взривява Благоевград, трябва да Ви кажа, че в Благоевград хората са консервативни и като цяло не посрещат с добро око подобен тип идеи. Аз откровено казано смятам, че по отношение на паметници и на история и т.н. ние трябва да направим повече за информираността на обществото за това на кого е този паметник, защо е там, защо някои критикува тази личност, защо другия възхваляват. Нека хората сами да преценят дали и как да оценяват този паметник. Но смятам, че ние трябва да гледаме в бъдещето и да се концентрираме върху това какво ще изградим сега, а не какво ще разрушаваме, ще сменяме и т.н. Промените трябва да са съдържателни, а не формални. Предимството на съдържанието пред форма.

Георги Любенов: Ами хубав призив. Той се отнася, както се казва за национално ниво по отношение на паметниците, въобще в България.

Методи Байкушев: Категорично, вижда се, че в момента обществото не е на етап, в който може да постигне консенсус.

Георги Любенов: Да успокоим хората – Благоевград си остава Благоевград.

Методи Байкушев: Благоевград си остава Благоевград, що касае моето мнение. Разбира се, ако някога има настроения и те са преобладаващи в обществото, и има, може да се постигне консенсус, може да се мисли за нещо друго, но като градоначалник, аз смятам, че трябва да си върша работата като такъв и да управлявам града добре, а не да се занимавам с неща, които биха разделяли хората, отколкото да ги обединяват.

Георги Любенов: Как се случи така, г-н Байкушев, че подуправителя на БНБ Андрей Гюров, сигурно Ви питат вече, присъства на Ваша предизборна кампания, на Ваше предизборно събитие? Как стана така? Вие ли го поканихте, той ли дойде?

Методи Байкушев: Нека да кажем, че това беше открито събитие за всички граждани на Благоевград. Между другото, препълнихме най-голямата зала в центъра на Благоевград, зала Яворов, която събира 600 души, ние имахме 700 души, даже част от екипа ми трябваше да се разположи на сцената, за да могат хората да се съберат по стълбите, а някои хора не успяха да влязат и си тръгнаха. Поканих всички граждани на Благоевград, Андрей Гюров очевидно е дошъл да чуе какво се говори на тази среща, но много важно – тази среща не беше в рамките на предизборната кампания, тя беше далеч преди предизборната кампания и далеч преди моята регистрация като кандидат за кмет на Благоевград.

Георги Любенов: Срещате ли този упрек, че не може от управата на БНБ да участват активно във вашата кампания?

Методи Байкушев: Не е имало активно участие,  така че, става въпрос за присъствие в публиката.

Георги Любенов: Сега, „Зеленото движение“, част от което сте Вие, като голяма коалиция ПП-ДБ, сигурно се противопоставят на строежа на „Струма“, поради еко причини, екологични причини. Пък „Струма“ е важна за Благоевград. Може ли да има някакъв напредък по този въпрос?

Методи Байкушев: Хубаво, че задавате този въпрос така, за да мога да разсея част от митовете, които се разпространяват основно в социалните мрежи.

Георги Любенов: Че „Зелените“ пречат на магистралата ли?

Методи Байкушев: Да. И в жълтите медии всъщност. „Зелено движение“ не е против автомагистрала „Струма“. Всъщност „Зелено движение“ е за автомагистрала „Струма“. Това, което се предвиждаше до момента е скоростен път, който да мине през дефилето. „Зелено движение“ просто иска да защити дефилето. Аз разговарях наскоро с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и имам уверение, че в момента се работи по вариант, както се спаси съществуващата процедура по одобрения ОВОС, така и цялото движение да се изнесе по склоновете извън дефилето, така че мисля, че съвсем скоро ще имаме добро решение в тази посока. Нещо много важно да кажа – фокусът се измества върху „Зелено движение“, а според мен трябва да се върне върху онези 12 години, в които ние бяхме „удавени“ от европейски пари, но ги завършихме през 2021 г., когато свърши редовния мандат на ГЕРБ, без дори да има проект за автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Така че, мисля, че адресатът на този въпрос е друг, определено не е „Зелено движение“. 

Георги Любенов: На доизграждането на Струма. Но понеже очевидно минахме на, така по-политически сюжети разговори, г-н Байкушев, няма лошо в това, да използвам това, че сте юрист, как гледате на старта на конституционната реформа сега в българския Парламент, която се води? Тази разгромителна критика, която дойде от Венецианската комисия ще попречили на реформите?

Методи Байкушев: Аз съм за много по-радикална съдебна реформа, заявявал съм го публично. Според мен нашата прокуратура не работи. И единствения начин този проблем да се разреши е всъщност прокуратурата да се преучреди, изцяло, отново, както трябва. Очевидно е обаче, че след пет парламентарни избора такъв тип мнозинство, за такава радикална реформа не може да се формира, имаме незаобиколимите фактори като ГЕРБ и ДПС, които донякъде бяха, в много голяма степен всъщност бяха причината през тези 12 години да нямаме съдебна реформа.

Георги Любенов: Тоест сега разчитате или не разчитате на ГЕРБ-ДПС за провеждането?

Методи Байкушев: Разчитаме на всички народни представители от всички политически партии, че разбират и българското общество е узряло, че ние имаме нужда от съдебна реформа, която да придвижи България напред. Всъщност критиката като страна не Венецианската комисия не е по същество на предложенията, тя е по отношение на мотивировката. Знаете че правителството в момента работи под огромно напрежение, включително и Народното събрание, имахме изключително много мерки, които трябваше да се приемат, за да се спасят парите по Плана за възстановяване и разбира се там е възможно да са допуснати някои неточности или недостатъчно подробна мотивировка. Има време, процедурата е достатъчно дълга, аз силно се надявам, че ще се включат уважаваните юристи в България, върховните съдилища, така, че да направим една съдебна реформа, която действително да създаде предпоставки за по-независима съдебна система и някакво подобрение в работата на прокуратурата, защото продължаваме там да няма никакви сериозни крачки.

Георги Любенов: Въпросът е да не закъса конституционното гласуване някъде между четенията и някъде ако бъдат изоставени я от ГЕРБ, я от ДПС, да не закъсате?

Методи Байкушев: От обществото зависи. Аз призовавам всички граждани да окажат натиск върху своите политически представители за това тази съдебна реформа да види бял свят. Тя не е радикална, тя е разумна, тя ще гарантира независимост на съдебната система в тесен смисъл – от прокуратурата ще намали политическото влияние и ще даде възможност за повече свобода в тези хора. Трябва да знаете, в българската администрация и в българската прокуратура цари страх. И ние трябва да подкрепим всички мерки, които могат да освободят тези хора от страха, за да могат да започнат да си вършат работата.

Георги Любенов: В последната минута, която имаме по регламент, Нека да се върнем към темата Благоевград, кметските избори, Методи Байкушев е кандидат за кмет на Благоевград, уважаеми зрители. Визията Ви, с какво ще спечелите избирателите от Благоевград?

Методи Байкушев: Визията е икономически напредък на Благоевград, работа в посока привличане на инвеститори, конкретна работа. Конкретна работа по завръщане на хората, които са успешни, излезли от Благоевград, минали през двата ни университета, но направили своя бизнес някъде другаде. Ние вече сме направили списък с тези хора и ще ги убедим да върнат част от своя бизнес в Благоевград, да открият добре платени работни места. Знаете, че Американски университет е дал едни от най-добрите мениджъри на България и смятам че в областта на високотехнологичните производства и в областта на услугите с висока добавена стойност ние можем да открием нови работни места. Защото нека не се лъжем, нашите деца не мечтаят да работят тежки заводи, те мечтаят да вършат неща, които променят света и ние ще работим именно в тази посока. И на последно място ще стартираме инициативата „Ела си в Благоевград“, ще поканим всички хора, които са напуснали в Благоевград, независимо дали са предприемачи или професионалисти, учени в различни сфери и в един форум ще ги срещнем заедно с бизнеса и с университетите, и ще търсим заедно начин да възстановим Благоевград и да работим за неговия напредък.

Георги Любенов: Това са идеите на Методи Байкушев, който е кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“.

Виж още

Методи Байкушев: В нашите ръце е промяната, разчитам на Вас, гласувайте!

admin

Методи Байкушев: Благоевград може и ще бъде център за културно-исторически туризъм

admin

Кандидатът за кмет адв. Методи Байкушев откри кампанията с нов предизборен офис в центъра на Благоевград

admin