Новини

Методи Байкушев: Местността „Шейница“ е пример, че Община Благоевград е абдикирала от градоустройството

Липса на пътна инфраструктура, проблеми с водоподаването, замърсена и негодна за консумация вода, дефектирали водопроводи, проблеми с електричеството и липса на трафопост – това са основните проблеми, които живеещите в „Шейница“ изложиха пред Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от “ПП-ДБ”.

„Тези проблеми доказват, че Община Благоевград напълно е абдикирала от градоустройствените си задължения. На това място се виждат редица язви на управлението“, каза Байкушев. По думите му заради системното неизпъление на Общия устройствен план инвеститорите прокарват частични Подробни устройствени планове само за собствените си имоти и така работа се върши, но “на парче”.

“Задължение на общината е, когато издаде разрешение за строеж, да изгради необходимата инфраструктура”, каза още Байкушев.

В района се намира и сградата, която Доброволческо формирование “Георги Измирлиев – Македончето” е наела от общината, за да изпълнява дейността си. В нея обаче няма вода и канализация – причината е, че строежи, направени в околността, са прекъснали водопровода и той не е възстановен. Самата сграда пък се нуждае спешно от основен ремонт. Покривът й протича, защото е стар и изграден с етернитови елементи. В конструкцията на сградата е използван азбест, който е токсичен. Според членовете на доброволческото формирование основен ремонт на сградата и покрива биха стрували 280 хил. лева.

През май месец 2023 г., в отговор на официално питане, от Община Благоевград са отговорили, че средства за изграждане на водопровод до местността не са предвидени. Не е поета и отговорност за търсене на решение на проблема. Така, до днес, хората там са принудени да живеят лишени от вода.

Къщите в околността, както и съседната дъскорезница, имат сериозен проблем с прокарването на електричество. Така, основният снабдител на ток за тях е електрическото табло именно на общинската сграда, ползвана от доброволческото формирование. Освен за живеещите в района, проблем с липсата на водопровод и електричество ще има и за собствениците на околните парцели, когато решат да ги застроят.

Липсата на трайна пътна настилка, освен проблема с достъпа, създава и други два проблема в зависимост от сезона – през зимата и дъждовните периоди черният път потъва в кал, а през сухите – се вдига много прах, което затруднява пешеходците, които искат да достигнат до новия гробищен парк.

През февруари 2023 година от Община Благоевград се отказали молбата на жителите по черния път да бъде поставен натрошен асфалт. От страната на „Шейница“ по цялото протежение на булеварда няма и тротоар, което принуждава пешеходците да се движат по пътното платно. В отговор от общината заявяват, че поставяне на пешеходна пътека не е възможно, защото булевардът е скоростен път. Същевременно обаче автобусната спирка в тази част е необезопасена и не е отделена от същия скоростен път. Електронни табла, които показват оставащото време до пристигането на автобуса, са поставени.

Само преди година две жени са сред пострадалите, след като кола, ударила се в стълб, се завърта и ги блъска.

Методи Байкушев пое ангажимент, когато той и екипът му са в общината и имат достъп до цялата информация, да прегледат всички документи, засягащи регулацията, терените, собствеността им и възможностите за изграждане на инфраструктура. Ще се обмислят варианти за изграждането на тротоар, каза още Байкушев.

Виж още

Методи Байкушев признат за един от най-влиятелните арбитри за Централна и Източна Европа за 2021 г.

madmin

Методи Байкушев: Ще възстановим тристанния диалог между община Благоевград, бизнеса и синдикатите

admin

Кандидатът за кмет адв. Методи Байкушев откри кампанията с нов предизборен офис в центъра на Благоевград

admin