Новини

Методи Байкушев: Благоевград може и ще бъде център за културно-исторически туризъм

Към Община Благоевград ще бъде създаден специален съвет, съставен от експерти в сектор “Култура”, който ще оценява и определя проектите, които ще получават средства от общинския фонд “Култура”. Това каза Методи Байкушев, кандидат за кмет на Благоевград, издигнат от ПП-ДБ, на среща с представители на културните институции и туристическия бранш в областния център. Според него този съвет ще гарантира, че средствата, които се отделят от общината, ще бъдат разпределяни прозрачно за смислени проекти.

“Бюрокрацията не може да създава култура, тя може само да пречи. Работата на общината е да създаде среда, в която културните дейци да създават изкуство по начина, по който те го виждат”, каза кандидат-кметът.

Методи Байкушев гарантира, че общината ще увеличи финансирането за общинските културни институти и ще положи усилия да ангажира хората на изкуството, които работят в тях. Ще продължи и политиката на организиране на фестивали в града, но с по-ефективно използване на обществени средства, ясно изразен обществен интерес и привличане на повече партньори.

Кандидатът за кмет вижда сериозна възможност Благоевград да бъде развит и като дестинация за “уикенд туризъм”. В създаването на концепцията за това ще бъдат поканени да участват хотелиерите, ресторантьорите, организации, които работят в сферата на алтернативния туризъм, културните институти.

Едно от предимствата на Благоевград е в разположението му, което дава възможност за развитие на алтернативни форми на туризъм – шосейно и планинско колоездене, парапланеризъм, рафтинг, кану-каяк, скално катерене, каза още Методи Байкушев.

“Ще създадем туристически продукт за посещение на множеството стари църкви на територията на общината”, допълни той, като посочи, че общината трябва да търси финансиране за опазването на архитектурните паметници: храм „Въведение Богородично“ в кв. Вароша, храм „Свети Архангел Михаил“ в с. Лешко и храм „Свети Архангел Михаил“ в с. Логодаж.

Опазването и възстановяването на културно-историческото наследство е един от приоритетите на Методи Байкушев, който се ангажира общината да търси финансиране през европейски и други фондове, за да възстанови архитектурните си паметници по примера на други градове в страната.

Виж още

Методи Байкушев: В нашите ръце е промяната, разчитам на Вас, гласувайте!

admin

адв. Методи Байкушев – управляващ съдружник „Димитров, Петров & Ко.“

madmin

Методи Байкушев признат за един от най-влиятелните арбитри за Централна и Източна Европа за 2021 г.

madmin