Новини

Кирил Петков: С кмет като Методи Байкушев Благоевград има огромен потенциал за икономическо развитие

Благоевград има огромен потенциал да постигне икономическо развитие с кмет като Методи Байкушев. Аз вярвам, че след 4 години, градовете, които са управлявани без корупция от можещи хора като Методи, ще са постигнали много в развитието си. Това каза съпредседателят на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който участва в организирана от кандидат-кмета дискусия „Образование и бизнес“.

„Образованието ще бъде абсолютният фокус на кметската администрация по време на моя мандат. Връзката между бизнес и образование е единственият път за икономическо развитие и бъдеще на Благоевград.“ Това заяви кандидатът за кмет Методи Байкушев. Той допълни, че общината ще поеме лидерството и отговорността обучението на децата на Благоевград да се развива в крак със съвременните тенденции, ще бъде изготвена и изпълнявана общинска Стратегия за развитие на образованието.

„Бизнесът разчита на подготвените кадри. Моят ангажимент е към качеството на образованието и ежедневен, активен и смислен диалог с образованието и бизнеса“, каза още Байкушев. И допълни, че ще работи заедно с бизнеса, университетите и гимназиите, ще бъде двигател на процеса по създаване на реален инкубатор за бизнес развитие, който да стимулира завършилите ЮЗУ и АУБГ да стартират своите компании в Благоевград. „Ще работим активно за ефективно партньорство между бизнеса и училищата – АУБГ, ЮЗУ и гимназиите, за да се създадат нужните специалности и за привличане на преподаватели в тях. Ще възстановим качеството и атрактивността на професионалното обучение“, категоричен бе Методи Байкушев.

Визията му включва още въвеждане на дуално обучение в гимназиите (уча и работя), включване на STEM образование, обвързано с обучението в университетите в Благоевград – ЮЗУ и АУБГ, както и създаване на гимназиален клъстер за високи технологии – междуучилищна програма за развитие, взаимна работа и състезателност.

По думите му всичко това е необходимо и напълно изпълнимо от общината, с помощта на РУО, бизнеса и гражданските организации, както и чрез международни фондове, които финансират проекти в областта на образованието.

И допълни, че вратата на кмета ще бъде отворена и за директорите на образователните институции, и за ангажираните преподаватели, за проблемите на образованието, както и за добрите им идеи.

„Истинската сигурност на всеки човек идва от усещането, че може да се справи сам с предизвикателствата на живота. Истинската увереност идва от собствените способности, от знанията и уменията, които притежава. Ние искаме това, да дадем възможност на нашите деца и да ги мотивираме да открият своето призвание и да получат необходимите им знания, за да го реализират. Нашите деца трябва да израснат като пълноценни членове на обществото, конкурентни на трудовия пазар. Те растат сега и ние трябва да им дадем най-доброто образование и най-добрата училищна среда.“ каза Методи Байкушев.

В дискусията се включиха преподаватели от двата университета и средните училища, както и представители на бизнеса.

Виж още

ОТЧЕТ НА КМЕТА НА БЛАГОЕВГРАД МЕТОДИ БАЙКУШЕВ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНАТА ЗА ПЕРИОДА 1 ЯНУАРИ – 30 ЮНИ 2024 Г.

admin

Методи Байкушев: Ще обновим парка в кв. Еленово, спираме достъпа след 22 часа

admin

2 милиона лева, наследени публични задължения, погаси екипът на кмета Методи Байкушев, отменени са възбраните върху общинските автомобили и социални жилища

admin