Новини

АДВ. МЕТОДИ БАЙКУШЕВ: ДАВАМЕ ОФИЦИАЛНО НАЧАЛО НА БОРБАТА НИ ЗА НОРМАЛЕН И ЕВРОПЕЙСКИ БЛАГОЕВГРАД

Байкушев представи визията си за Благоевград и кандидатите за общински съветниции 

Адв. Методи Байкушев влиза в надпреварата за кметското място в Благоевград със силна заявка, завиден управленски опит и впечатляваща визия за промяна и развитие на областния център. 

“Даваме официално начало на борбата ни за нормален и европейски Благоевград”, с тези думи се обърна към присъстващите в препълнената зала „Яворов“ снощи кандидатът на „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ за кмет на Благоевград Методи Байкушев. 

Работеща икономика, нови инвеститори и подкрепа за настоящите работодатели, реновирана и преоборудвана болница, стратегия за образованието, зелена, чиста и уредена община, както и инвестиции в материалната и духовна среда. Това са само част от приоритетите в на Методи Байкушев и екипа му.

„Досега слушахме гръмки обещания за гигантски заплати, хиляди работни места и гранд проекти. Безсмислено е да се обещават мечтани резултати. За да стане нещо, първо трябва да се работи за него. Ние ще работим в три направления:  

Привличане на инвеститори в реалната индустрия;

Създаване на повече работни места в бизнеса с отдалечените услуги;

Грижа за съществуващите работодатели“, каза по време на събитието в сряда вечер Методи Байкушев. 

Сред идеите му е създаване на Благоевградски икономически съвет (БИС) като консултативен орган, ежемесечни срещи между бизнеса и кметския екип за установяване на проблемите и намиране на решения за тях. 

„За да има бизнес и повече работни места, трябва да има добре образовани хора, които да работят и да го развиват“, каза адвокат Байкушев. 

Създаване на Общинска стратегия за образованието, повишаване нивото на професионалното обучение и заделяне на средства от общинския бюджет за проекти, по които да имат възможност да кандидатстват училищата, са мерките, заложени в програмата на кандидата. Сред предвидените ключови дейности за повишаване на качеството на образованието е и формиране на целеви бюджет от общината за повишаване на нивото на езиковото обучение в професионалните гимназии, за да се регулира дисбаланса в езиковото ниво на учениците в различните учебни заведения. Съвместно с Регионалното управление на образованието и бизнеса общината ще направи анализ доколко училищата и специалностите в тях отговарят на съвременните изисквания и нужди. 

Ще продължи и ще се надгражда политиката за стимулиране на учители и ученици, които постигат добри резултати, специално внимание ще има към хората, които се грижат за децата със специални образователни нужди. Училищата се нуждаят от повече психолози и педагогически съветници, категоричен е Методи Байкушев. Ще бъдат анализирани възможностите и предприети необходимите мерки за залагане на повече средства в общинския бюджет за дофинансиране на храната на учениците, така че да се повиши качеството й. Там, където е необходимо, ще бъде обновена и подобрена материалната база на училищата.

„Ще предприемем необходимите действия за своевременно изграждане на нови детски градини и ясли в кварталите и населените места, в които няма нито една, ще започнем с кв. Освобождение, за който е необходимо най-малко една детска градина“, обяви адв. Байкушев. 

Здравеопазването е сред ключовите акценти в програмата за управление на Благоевград на кандидата за кмет Методи Байкушев. 

„Наличието на добра държавна болница в града е от ключово значение за здравето на хората в общината. Добрата болница означава сигурност и спокойствие за гражданите. Това е част от социалната политика и ние ще направим всичко възможно тази болница да работи. Ще настоявам министерството на здравеопазването да се погрижи за МБАЛ. Тази болница заслужава най-доброто управление, което да осигури добри специалисти във всички отделения. Благоевград има отлични лекари, които работят из цяла България. Болницата трябва да има най-доброто оборудване. Срамота е областен център да има такава болница“, обяви Методи Байкушев. 

Според него едно от най-важните неща в осигуряването на по-добра здравна грижа в областния център е и осигуряването на достатъчно добри специалисти във всички отделения. 

„Аз съм готов да помогна с всичко – привличане на специалисти, разговори с тях, съдействие за осигуряване на апаратура, разговори с Министерството на здравеопазването“, допълни той. 

Приоритет за кандидат – кмета е общинската онкологична болница, която е ключова за областта. Байкушев се ангажира да работи за връщане на добрата репутация на онкоболницата и привличане на повече висококвалифицирани специалисти, както за и осигуряване на съвременно оборудване.  

Следващото направление, в което Методи Байкушев и екипът му ще работят, е материалната и духовната среда. 

На местните културни институти ще бъдат предоставени повече възможности за работа по проекти, те ще бъдат поставяни в центъра на всяко културно събитие в Благоевград. „ДА, на фестивалите, НЕ на прахосването“ ще бъде политиката на екипа на Методи Байкушев по отношение на фестивалите.

„Благоевград има отлична традиция в провеждането на фестивали – ще гарантираме приемственост тук, но с две особености: Първо, ще включваме задължително в програмата им нашите културни институти и второ, ще стегнем организацията и разходите на такива събития“, подчерта Байкушев. Общината ще инвестира повече средства и в детските спортни школи. 

„Ще създадем и ще прилагаме ясни и обективни критерии за финансиране на спортните клубове, така че всички да имат равен достъп до общинските средства“, каза още адв. Байкушев пред събралите се в залата.  

Системен подход в изграждането и поддържането на зелената система, детските площадки и спортните съоръжения в общината ще прилага екипът Байкушев. На едно място ще бъдат изградени детски площадки, около които ще има приятни места за почивка и разговор, а до тях – спортни съоръжения. Всички договори за детски и спортни площадки ще включват и задължение на изпълнителите за поддръжка за срок от пет години. Новите красиви и устойчиви съоръжения ще бъдат осветени, както и ще имат видеонаблюдение. 

„Ще направим така, че Инспекторатът да работи и да се грижи за реда и спокойствието на гражданите и за опазване на общинското имущество, ще обучим сружителите да се грижат за това“, обяви кандидат – кметът.

Идеята на адв. Байкушев в духа на зелените градове е придвижването на пазителите на обществения ред да се случва не само с автомобили, както досега, а и с велосипеди и тротинетки, за да са по-мобилни.

Ще бъде сложен край и на безпринципните или партийни чистки в администрацията.

В парк Бачиново ще бъдат изградени две обществени тоалетни (една на алеята и една в самия парк), както и ще бъде осигурен ред при паркирането в пиковите часове. Предвижда се изграждане на нов мост, вероятно при бейзболното игрище, както и облагородяване на парка от другата страна. 

„Всичко това е постижимо за един мандат“, подчерта Байкушев. 

За да не бъдат застрашени зелените площи в града от строителни мераци, ще бъде изменен общият устройствен план. 

Проблемът с паркирането в Благоевград е един от основните. В тази посока Методи Байкушев се ангажира заедно с експерти в областта да изготвят дългосрочна стратегия за управление на синята зона, къде да има паркинги и кой е най-добрият начин те да бъдат изградени – от общината или от външна фирма. Ще бъде създадена и специална работна група, която да излезе с решение за отпушване на кръговите кръстовища в центъра на града. 

Системно ще се работи и за решаване на дългогодишния проблем с бездомните кучета. 

„Проведох над 10 срещи с различни заинтересовани страни – защитници на животните, НПО, пострадали от ухапвания и такива, които се чувстват застрашени. Интересът на всички е еднакъв. Решението е общината да започне методично да работи по програмата за овладяване на популацията на кучетата. Такава програма има, но тя не се изпълнява. Не е приета наредба от общината, не работи общественият съвет, не се спазват стандартите при кастрирането, няма контрол и глоби. Ние ще променим това“, каза с категоричност кандидатът за кмет.

Подобряване на социалните услуги в общината е сред приоритетите в управленската програма на Методи Байкушев. Чрез:

  • Европейско финансиране за нови социални услуги;
  • По-ефективен социален патронаж, който да обхваща онези хора, които са отпаднали от системата;
  • Увеличаване на възнагражденията на личните асистенти.

„По отношение на демографията ще се постараем да бъдат изплащани навреме помощите за деца, ще се опитаме да предвидим повече средства за семействата с новородени“, каза Байкушев. Адвокат Байкушев припомни, че в Община Благоевград има 25 села, в които по официални данни живее около 10% от населението. Същевременно много хора, въпреки че са регистрирани в град Благоевград, реално живеят в селата. Там обаче няма уютни детски градини, училища, няма работещи здравни служби, няма откъде да бъдат закупени дори най-необходимите лекарства. „Това са сравнително лесно решими проблеми и наистина се чудя защо те не са решени. Нима тези хора не са част от нашата общност, не са жители на благоевградска община“, пита Байкушев . За първи път от последните години се предвижда да има бюджет за селата. Освен това ще бъдат възстановени ежегодните общоселските срещи с кмета (срещи във всяко село на всички жители с кмета), където ще бъдат установявани проблемите и ще се поемат реални ангажименти за решаването им.

Виж още

Методи Байкушев: Ще направим града ни отново привлекателен, Благоевград ще гледа към бъдещето

admin

Методи Байкушев: Ще обновим парка в кв. Еленово, спираме достъпа след 22 часа

admin

адв. Методи Байкушев – управляващ съдружник „Димитров, Петров & Ко.“

madmin